Bilgi bankası, Bilgi çöplüğü, Big Brother… Google?
24 Temmuz 2009
Web 2.0 ve Sosyal Networkler
24 Temmuz 2009

İnternet reklamcılığı nedir ne değildir diye uzun uzun laflar etmeyeceğim merak etmeyin :). Velakin zaman değişti ve artık değişen bir medya var. Reklam ajansları veya reklam verenler yani firmalar artık internet kavramının ve bunun hızlı gelişimin farkındalar mı acaba?

Bu sorunun cevaplanması görebildiğim kadarıyla biraz zor. Gelişen teknoloji ile birlikte ve artan bağlantı hızlarıyla kullanıcılara görsel uygulamaları, reklam videolarının sunulması şansı doğdu. Artık firmalar yeni ürün duyurularını hızlı bir şekilde sunabiliyorlar. Bu duyurular kişisel bloglar ve forumlar diye aktarabileceğimiz internet sayfalarında hızla yayılmakta ve firma asıl amacına ulaşabilmekte. Tabi ki bu koşul firmaların artık internetin yepyeni bir reklam  mecrası olduğunu kabul etmesiyle başlıyor. Bu konuda ajanslar ve bizler bunları anlatmakta zorluk çeksekte.

Reklamcılığın yada reklamcılık denilen olgunun arkasında yatan nedir diye düşündüğünüzde, yeni şeyler ortaya koymak, aslında tüm insanların hergün dile getirdiği sözlerin ve sözcüklerin aralardan seçilip kalınlaştırılmış harfler veya hareketlerle sunulması. Vay be adamlar yapmışlar sözcükleri hep kulaklarımızda çınlamıştır. Reklamcılık bu bence tabiki. İnternet reklamcılığında ise her türlü kavramı içine alan oluşum var. Görsel öğeler, sorular, marka bilincinin ve sosyal sorumluluğunda aktarılması hızlı ve başarılı bir şekilde yapılabilmekte. Umarım şirketler bunun kısa zamanda farkına varırlar.

Dünya da bu kavramlar hızlı ilerler iken Türkiye’de henüz gerçek hızına ulaşamadı. Türkiye, internet kullanımı ve hızın artmasını göz önünde bulundurmak durumunda. Bunları rakamlar ile vermek gerekirse; Türkiye’de 20 milyona yaklaşan internet kullanıcısı, 17,5 milyon MSN Messenger kullanıcısı ile Amerika’dan sonra dünyada 2. sıradayız. Google.com.tr dünyada en çok ziyaret edilen 9. Google sitesi. İnternet kullanıcısı sayımızla Avrupa’da 6. sırada, dünyada ilk 20 içindeyiz ve yükseliyoruz. Bu rakamlar hiç de azımsanacak rakamlar değiller. Ve internet reklamcılığının en güzel tarafı da ölçümlenebilir bir yapıya sahip olması.

1997 yılında ABD’de internet reklamcılığı hacmi 1 milyar doların altında iken 2005 yılında 12.5 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu rakamların dünyada internet reklamcılığı konusuna daha başarılı bir şekilde baktığını ortaya koyuyor. Özellikle Google gibi arama kriterlerine uygun olarak sunulan reklamlar ile bu gelişim daha da hızlı ilerlemekte. Küçük ölçekli işletmeler ve kobiler için ürünlerini hızlı olarak sunma şansı ortaya çıktı. Anahtar kelime arama reklamcılığı (Google tarzı)’nın 2005 yılında tek başına 5.132 milyar $ olarak gerçekleştiği, görüntü reklamcılığının ise 2005 yılında 1,8 milyar $’dan yükselerek 2,5 milyar $’a çıktığı görülüyor. Bu da bir reklamcılık başarısı olarak dile getirilebilir.

İnternet ve buna bağlı reklamcılık penantrasyonunun şirketler tarafından dikkate alınması gerekliliğini bu rakamlar fazlasıyla ortaya koymakta.

Türkiye, umarız ki gelişen interaktif pazarı en başarılı şekilde kullanabilir.

Makale 01.06.2007 yılında ürüninceleme dergisinde yayınlanmıştır.