Sattım!…
17 Ocak 2018
Sanal paranın yasaklandı söylentileri düşüşe sebeb oldu
17 Ocak 2018

Günümüzde İngilizce adıyla WOMM (word of mouth marketing), Türkçe karşılığıyla Ağızdan Kulağa Pazarlama olarak hayatımıza giren bir tanım. Peki bu tanım bize neyi anlatmaya çalışıyor?

Peki WOMM ne zaman hayatımıza girdi dersek?

Aslında kulaktan kulağa pazarlama ve satış süreci insanlık tarihi kadar eskidir. Tanım ise İnsanların doğasında var olan bir iletişim gerçeğinin kullanılması ve bir tanıma kavuşmasıyla can bulmuştur.

Bir ürün veya hizmet hakkında insanların konuşabilecekleri bir neden sebep ilişkisi yaratarak bu bilginin alıcılara ulaşmasını için yapılan bu çalışmada asıl amaç her zaman olduğu gibi tüm iletişim noktasında sonuca satışa dönüştürmektedir.

Her ne kadar pazarlama tanımı olarak bilinse de oluşan durum markanın veya ürünün daha çok satılmasının sağlanmasıdır. Ne kadar görünürseniz, ne kadar konuşulursanız o kadar bilinir ve o kadar yüksek satış yapabilme fırsatı doğacaktır.

Burada önemli olan nokta, insanların ürün veya marka hakkında neyi konuşacağını iyi tayin etmek ve konuşmalarını insanlara doğru anlatacak şekilde bilgi paylaşımında bulunulmasının sağlanmasıdır.

Doğru tüketici algısı ve kitlesinin oluşturulması için ilk iletişim bariyerinin aşılması için en doğru yöntemdir. İnsanlar güvendikleri kişilerden aldıkları bilgiye güvenirler ve onların kullandıkları ürün veya markaları satın alırlar.

Bir örnek vermek gerekirse; yakın dönemlerde hayatımıza giren teknoloji ve mobilleşen bu sürecin başlarında ICQ diye bir ürün hayatımıza girdi. Bir anda ICQ önce yüzlerce sonrasında binlerce ve sonrasında milyonlarca kişi tarafından indirildi ve kullanıldı. Yani, bu ürün veya uygulama kulaktan kulağa şeklinde satıldı ve herkes tarafından kullanılması sağlandı. 10 Bin dolara kurulan Mirabilis şirketi, 2 yıl sonra AOL tarafından 287 milyon dolara satın alındı. İşte bu bize kulaktan kulağa satışın gücünü net olarak sergilemektedir.

Sayın Ümit Ünker’in satış teknikleri makalesinde aktardığı gibi;

Unutmayın! İnsanlar beğendikleri insanlardan/kurumlardan bir şeyler satın alırlar ya da beğenebileceğini düşündüğü insanlardan/kurumlardan satın alırlar. Eğer sizi beğenmezlerse sizden satın almazlar bu da müşteriyi rakibe kaptırdınız demektir ve giden müşteri tekrar geri gelmez.

Sonuç olarak, doğru yönetilen her WOOM hareketleri sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirmez, size ve markanıza Çağ Atlatır!…

 

Kaynaklar:
“Naked Conversations”, Robert Scoble and Shel Israel
Ümit Ünker, Satış Teknikleri Makalesi
Çağlar Eren – WOOM ve Turizm (caglareren.com)
FikriMühim – WOOM’un Hedefi Nedir?