BBC yakın dönemdeki klasik web sayfası arayüzünün değişimi ve kullanıcılardan aldığı anlık soru ve günümüz teknolojisine atılımı ile BBC Türkçe 70. yılını tamamlamış olacak 20 Kasım 2009 tarihinde. Özellikle de kaliteli bir içerik ve bunun sürdürülebilir olması basın yayın alanında gerçekten çok zor. BBC çalışanlarını bu konuda tebrik etmek lazım.
BBC Türkçe servisi bu kutlamaya istinaden “Haberin Geleceği” konulu bir oturum düzenlemekte oldğunu web sayfalarını aracılığıyla aktarmış. En önemlisi ise oturuma katılacak kişilere bizlerin sorularının aktarılmasını sağlayacaklarını aktarmışlar. Sitedeki haberin ayrıntılarını aşağıya aktarıyorum. Düzgün ve kaliteli yayın anlaşından dolayı BBC Türkçe servisi çalışanlarını tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2009/11/091105_anni_bbctr_debateprogramme.shtml
Bu ay kuruluşunun 70. yıldönümünü kutlayan BBC Türkçe, Türkiye’deki yayın ortağı NTV ile “Haberin Geleceği” adlı bir açık oturum düzenliyor. Sizlerden de katkı bekliyoruz.
Yayınlarına 20 Kasım 1939’da başlayan BBC Türkçe, yetmişinci yıldönümü vesilesi ile yeni teknolojilerin ve ekonomik koşulların baskısı altındaki “geleneksel” haberciliğin geleceğini mercek altına alacak.
Sizlerden de 20 Kasım’da yayınlanacak olan bu televizyon programı için konu hakkındaki yorum ve sorularınızı 16 Kasım 2009 tarihine kadar tıklayın Twitter üzerinden (tıklayın @bbcturkce) veya bu sayfanın altındaki e-posta formunu kullanarak bizlere iletmenizi rica ediyoruz.
tıklayın İletişim formumuz için tıklayın
BBC Türkçe’nin “Haberin Geleceği” başlıklı oturumda ele almayı planladığı konulardan bir diğeri ise, bireylerin kendilerini ifade etmesinde internetin giderek artan gücü ile hükümetlerin bu gücü düzenleme hatta denetim altında tutma girişimleri arasındaki çelişki olacak.
NTV ekranında ve BBC Türkçe internet sitesinde yayınlanacak olan “Haberin Geleceği” başlıklı açık oturum programını BBC World News kanalından David Eades ve NTV’den Banu Güven sunacak.
Katılımcılar:
BBC Türkçe’nin “Haberin Geleceği” başlıklı açık oturumuna sizlerin de sorularınız ve yorumlarınız ile katılmanızı bekliyoruz.
tıklayın İletişim formumuz için tıklayın
BBC Türkçe’nin 70. kuruluş yıldönümü olan 20 Kasım’da yayınlanacak olan bu televizyon programı için yorum ve sorularınızı bizlere 16 Kasım Pazartesi gününe kadar ulaştırabilirsiniz.
Katkılarınızı bizlere Twitter üzerinden de gönderebilirsiniz.
BBC Türkçe’nin Twitter hesabına ise, tıklayın twitter.com/bbcturkce adresinden ulaşabilirsiniz.
Tarih boyunca her yeni teknolojinin, ya bir öncekinin yerini aldığı ya da ona bir tehdit oluşturduğu düşünülmüştür.
Örneğin matbaanın ve yazılı basının gelişmesi, el yazmaları dönemini geride bırakmış, bilgini yayılması imkanlarını genişletmiştir.
Ancak radyonun icadı, kitabın ya da gazetenin sonu olmamıştır.
Benzer bir şekilde sinema da tiyatronun sonunu getirmemiştir.
Televizyonun icadı ise aksi yöndeki tüm tahminlere rağmen kendinden önceki basın yayın araçlarının hiçbirinin sonunu getirmemiştir.
Kullanıcıların ürettiği içeriğe, çektikleri fotoğraflara örnekler aslında pek çok.
Örneğin Asya’daki Tsunami felaketi, 11 Eylül saldırıları, 2005 Londra saldırıları, Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesi, Guantanamo körfezindeki tutukevi, Çin’den Şincan bölgesinden yansıyan görüntüler, İran seçim protestoları ve diğerleri.
Küresel ekonomi kısa bir süre önce büyük bir sarsıntı yaşadı. Ekonomik durgunluğun etkileri ise hala pek çok ülkede hissediliyor.
Bazılarına göre kriz geride kaldı, bazıları ise daha süreceğini söylüyor.
Ancak medyanın tüm dünyada bu durumdan çok ciddi biçimde etkilendiği açık.
Yerel basın hatta ulusal medya organları ciddi zarar rakamları ile karşılaştı, düşen reklam gelirleri ise ticari medyaya zarar verdi. Düşen kamu gelirleri de kamu yayıncılarının mali durumlarını sıkıntıya sokuyor.
Sonuç ise çoğu kez çalışanların sayısının azaltılması oluyor.
Bunun en gözle görülür sonuçlarından biri ise sayıları azaltılan dış bürolar ve dış muhabirler nedeniyle dış haber içeriğindeki azalış.
Günümüzde tüm bu sosyal ve teknolojik gelişmeler karşısında zaman zaman dile getirilen bir soru da şu: Acaba bu süreç demokrasiyi mi yoksa kaosu mu destekliyor?
Tarih boyunca bilginin varlığı, onun denetim altına alınması girişimlerini de beraberinde getirmiştir.
Ancak teknolojik yeniliklerin en başlarda denetimi pek kolay olmuyor.
İnternet ise bu tarihsel kalıbı tümüyle değiştirmiş görünüyor. Kullanıcıların beklentileri giderek artarken, düzenleyici kurumlar da aslında internet üzerinde sandıklarından daha fazla kontrol imkanı bulunduğunu keşfettiler.
Çin’de, İran’da, Rusya’da ve bazı başka ülkelerde internetteki içeriğin denetim altına alınmasına yönelik girişimler bulunuyor.
Bu girişimler için ise ulusal güvenlik, kamu yararı, suç ve pornografi ile mücadele, ahlaki ve etik değerlerin korunması gibi gerekçeler öne sürülüyor.
BBC Türkçe’nin “Haberin Geleceği” başlıklı açık oturumda, katılımcılara yöneltebileceğiniz soru ve yorumları çeşitlendirmek için aşağıda sıraladığımız sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz:
dinleyiciler ve yakın dönemdeki atılım ve vizyonuyla eklenen TV y